mMijn Omgeving
Reisgezelschap: 0
Toepassen
EEN WEEKJE MET DE CAMPER

Onze campervakantie begint op een zonnige dag in juli. Opgewekt gaan we op weg met een Carado T337 van Camperverhuur aan de Vecht. Het is de eerste keer dat we camperen en we zijn benieuwd hoe het zal bevallen.
 
De eerste middag rijden we naar een gratis camperplaats zonder voorzieningen in Wageningen, aan de Pabstendam 2. We hebben immers alles bij ons, dus het is een mooie gelegenheid om te proberen hoe dat gaat. De plek is mooi, bij een klein industrieel haventje en met prachtig uitzicht over de uiterwaarden. Er staan nog 3 campers en dat geeft een veilig gevoel. Het gezellige centrum is 10 minuten lopen. Waarom zijn we eigenlijk nooit eerder in Wageningen geweest, vragen we ons af. Het plein rondom de kerk barst van de terrasjes, waar je prima kunt eten en drinken voor weinig geld.
 
We slapen heel goed, die eerste nacht. En ‘s ochtends wakker worden in je kleine huis op wielen is leuk!
 
Witbier
 
Op de campernavigatie zoeken we een plek voor de volgende nacht. Deze keer eentje waar we water kunnen lozen en vullen en het toilet kunnen legen. Het wordt ‘t Crumpse Hoekje in Millingen aan de Rijn. Via een mooie route rijden we ernaartoe. Ook deze plek is prima: er kunnen 12 campers staan en er is een gebouwtje met een uitstekende douche (1 euro) en een wc. Water kost 1 euro, stroom 2 euro en de plek 8 euro. We staan er midden in de weilanden, Millingen zelf ligt een eindje verderop. Eigenlijk net iets te ver om even heen te lopen en we hebben geen fietsen bij ons. Maar we mogen fietsen lenen van de uitbaatster van de camperplaats, is dat niet sympathiek! In Millingen is niet veel te beleven. Wel vinden we een terras waar prima witbier wordt getapt en dat stemt ons al helemaal tevreden.
 
‘s Ochtends legen we voor de eerste keer het cassettetoilet. Voor de zekerheid houden we de gebruiksaanwijzing bij de hand. De cassette zit behoorlijk vol en is daardoor zwaar. We moeten hem ook nog omhoog tillen want voor het legen is een soort aanrechtje aangelegd. We staan behoorlijk te stuntelen, maar we krijgen het voor elkaar. De volgende keer zal het vast makkelijker gaan, hopen we.
 
Duitse broodjes
 
We gaan de grens over naar Duitsland en parkeren in Rees op een grote camperplaats aan de rand van de stad (Am Freibad, Ebentalstrasse, Rees). Voor 8 euro per nacht heb je hier een plek met stroom. Water bijvullen en lozen kan er ook. Rees ligt heel mooi aan de Rijn, het is een kwartiertje lopen naar de Rijnkade met restaurants en terrasjes.
‘s Avonds komt de parkeerkaartjescontroleur bij de campers langs, die meteen de bestelling opneemt voor de broodjesservice. Voor 2 euro 50 kunnen we de volgende ochtend 5 lekkere Duitse broodjes halen in zijn hokje bij de slagboom. Het camperen gaat ons steeds meer bevallen.
 
We blijven nog even in Duitsland en rijden na het ontbijt naar de camperplaats in Coesfeld. Die is gratis en heeft goede recensies maar wij vinden het er mistroostig uitzien. Misschien komt het door het weer, dat inmiddels is omgeslagen van zonnig naar zwaar bewolkt. We zoeken verder en besluiten naar Ahaus te gaan. Er zijn daar twee gratis camperplaatsen. Een in het centrum en een aan de rand bij het zwembad. We kiezen de laatste (Kombibad AquAHAUS, Unterortwick 32). Het blijkt nogal afgelegen te zijn, maar er is stroom voor 50 cent per kWh en water voor 1 euro. Er staan meerdere campers dus besluiten we het gewoon te proberen.
 
We maken een wandeling door het naastgelegen park, warmen wat knakworsten op - we houden het koken simpel deze week, een uitsmijter, een blik soep en vandaag dus knakworsten met salade - en hebben een prima avond.
 
Animatie en schilderijen
 
De volgende ochtend schijnt de zon weer. Het lijkt ons leuk om een stukje Achterhoek te doen, dus we keren terug naar Nederland. Misschien moeten we ook eens een grote camping proberen en ervaren hoe dat is. Den Blanken lijkt ons wel wat, vlakbij Neede. Per nacht 12 euro inclusief water en stroom. De camping is inderdaad behoorlijk groot maar de camperplaatsen zijn buiten de slagboom, lekker rustig. Er staat 1 andere camper. We schrijven ons in, voor het eerst want dat hoefde op de andere plekken niet.
Aan het eind van de middag komt vlakbij het camperveld een animatieteam de kinderen van de camping vermaken met balspelletjes en muziek. Weg rust! Maar het moet gezegd: de voorzieningen voor lozen en vullen en elektriciteit zijn hier prima. We legen nog eventjes het cassettetoilet, bijna voor de lol. Zie je wel dat het best meevalt, zeggen we tegen elkaar.
De bewoners van de andere camper laten zich niet zien en er komen geen campers meer bij die dag. Goedbeschouwd staan we moederziel alleen in een enorm weiland. Toch is zo’n grote camping niet ons ding.
 
De volgende dag gaan we naar Ruurlo, om de collectie schilderijen van Carel Willink te bekijken in kasteel Ruurlo. Het is prachtig. Na het museumbezoek lopen we nog even Ruurlo in voor een kop koffie. Daarvoor zijn ruim voldoende terrasjes beschikbaar. Een plek voor de nacht vinden we even buiten het dorp op minicamping Brinkman, 10 euro per nacht inclusief water en stroom. Wat een gezellige boerencamping! Er staan wat caravans met flink uitgebouwde voortenten en een stuk of 5 campers. We mogen kiezen waar we gaan staan: op het verharde deel naast de boerenschuur of op het weiland met bomen eromheen. We kiezen voor het laatste - het is warm en we willen wat schaduw.
Maar hoe leuk een boerencamping ook is, er kleeft een groot nadeel aan: door het vee dat gehouden wordt, stikt het er van de vliegen en muggen. Vooral die muggen houden ons uit de slaap, ondanks de horren die op alle ramen van de camper zitten. Deet brengt uitkomst, gelukkig hebben we dat altijd bij ons en muggen houden er helemaal niet van.
 
Aardbeien en onweer
 
De laatste dag rijden we naar Putten, naar camping De Rusthoeve. Een camping met alle voorzieningen, zodat we alles bij de hand hebben om de camper de volgende dag weer schoon in te kunnen leveren. Het is de duurste camping die we tot nu toe hebben gehad, 15 euro per dag, maar het is een prima camping met verschillende veldjes en keurig sanitair. En het leukste is dat die middag de aardbeienboer langskomt! Voor 2 euro 50 kopen we een enorme bak aardbeien, wat een genot.
We zien wel een beetje op tegen de nacht: er is zwaar onweer voorspeld. En daaraan voorafgaand is het drukkend warm. We pakken de ventilator die we van huis hebben meegenomen en plaatsen die strategisch tussen de bedden. Dat werkt prima en tot half vijf slapen we heerlijk. Dan begint het te plenzen, te weerlichten en te donderen. De bui blijft een uur boven ons hangen en al die tijd liggen we wakker. Het is een geruststellende gedachte dat de camper bij lange na niet het hoogste punt is hier. Een eindje verderop staat een grote antennemast en die zal zeker eerder het slachtoffer worden van een eventuele inslag. Maar er komt geen inslag, de bui trekt verder en we kunnen nog even slapen. Weer een ervaring rijker!
 
Na een week hebben we een goed beeld van wat camperen inhoudt. We hebben alles gedaan wat erbij hoort: water vullen, water lozen, het toilet legen, de gasfles vervangen, de luifel uitrollen, de pootjes uitdraaien voor meer stabiliteit, de camper op keggen zetten als we scheef stonden, we hebben gekookt, gedoucht en heerlijk geslapen. Het ging allemaal prima. En we zijn op plekken geweest waar we anders nooit komen.
 
Dus op de vraag van Sybren en Dorine als we de camper terugbrengen: ‘En, voor herhaling vatbaar?’ is het antwoord volmondig: ‘Nou en of!’
 
Luuk Sijbring en Annemien Boesveld
CAMPERREIS ZWEDEN – DENEMARKEN

Voor deze vakantie was Zweden het doel van onze camperreis, en dan het zuidelijke deel, tot aan Stockholm. Na bestudering van de kaarten, besloten we niet de veerpont te nemen, maar via Denemarken over de weg naar Zweden te reizen. 
Zaterdag 17 juni was het dan eindelijk zover, en rond 6 uur in de ochtend vertrokken we richting Bremen, om vervolgens via Hamburg en Flensburg naar Kolding te reizen. Op de camperplaats bij Kolding Lystbadehavn was onze 1e overnachting, met alle voorzieningen van de haven, op slechts een paar kilometer van de snelweg richting Zweden. 

Zondag ging onze reis verder naar Malmo, via de Storebaeltbrug en de grote Oresundsbrug, die bekend werd in de serie The Bridge. Vanuit Malmo ging de reis via Trelleborg, Ystad, Sandhammaren, Simrishamn naar Ahus. 
De volgende etappe ging langs de kust naar Karlskrona, waar vandaan we doorgereisd zijn naar Oland, het eiland bij Kalmar, met in het noorden een uitgestrekt natuurgebied, met het bekende Trollenbos, waar we 2 dagen in Kopingsvik hebben doorgebracht.

Vervolgens via Valdemarsvik naar Stockholm, de stad van de vele eilanden, en dus ook de vele bruggen. Vanuit Stockholm vertrokken naar Vadstena, gelegen aan het grootste meer van Zweden, het Vatternmeer. We hebben daar een paar dagen genoten van de mooie omgeving, een groot Oldtimer festival, en een schitterende golfbaan.

Vervolgens ging de reis naar Helsingborg, terug richting Denemarken voor de terugreis naar Nederland. Helaas viel het weer daar tegen, en bleek het in Kopenhagen beter te zijn, dus besloten we de volgende dag om dan maar verder te reizen naar Kopenhagen, wat achteraf een hele goede keuze bleek te zijn. 
Op een mooi camping ten noorden van Kopenhagen, in Naerum, waar vanuit Kopenhagen perfect te bereiken is met de bus, die naast de camping stopt. Deze laatste stop van onze reis werd de verrassing van onze camperreis. 

Kopenhagen is een schitterende stad, met uiteraard de wereld beroemde zeemeermin, het oude centrum met de mooie gebouwen, en natuurlijk Nyhavn, met de schilderachtige huisjes, en tot slot het grote en schitterende natuurpark Jaegersborg Dyrehave. 
In dit uitgebreide natuurpark, ooit aangelegd in opdracht van voormalige koning van Denemarken voor de jacht. Niet alleen natuurschoon, de vele wandelpaden, maar ook de oude gebouwen, de rust, en de bijna 2.000 herten die daar vrij rondlopen. Tot slot ligt er ook nog een golfbaan in dit unieke natuurgebied, inmiddels ook op de Werelderfgoed lijst van Unesco. Wat ons betreft een aanrader voor iedereen die Denemarken of Zweden gaat bezoeken, Kopenhagen aan doen, en dan zeker ook het natuurpark ten noorden van Kopenhagen bezoeken. 
Wij hebben weer genoten van onze camperreis, heel wat anders dan onze vorige reizen naar Italië en Frankrijk, maar zeker de moeite waard.

Francis en Bart Simons.
NORMANDIË EN BRETAGNE
Voor ons de eerste keer met een camper op stap. Wel met tent en caravan op stap geweest, maar dit wilden we ook wel eens ervaren en bij het oriënteren op dit bedrijf gestuit in het naburige Weesp. Eerste kennismaking was een warme douche en alle verdere contact van boeken tot inleveren na onze vakantie helemaal top!
 
Bij het wegrijden zijn de eerste meters en bochten natuurlijk even wennen, maar al snel voelden we ons helemaal thuis en zijn na het inpakken thuis diezelfde dag nog vertrokken en die dag in Albert, Frankrijk geëindigd.
Oorspronkelijk wilden we naar Scandinavië, maar het weer en het tijdstip van het jaar deden ons uiteindelijk toch naar het zuiden vertrekken.
 
Onderweg eigenlijk pas bedacht wat we gingen doen… en besloten om Normandië en Bretagne te gaan bezoeken en daarna wel te zien of we nog verder naar het zuiden zouden gaan. Niet nodig! Genoeg te zien en heerlijk weer gehad! Soms een wolkje, maar altijd droog en aangenaam warm.
 
Via Rouen naar Honfleur. Een leuk havenstadje en zeker een bezoek waard.

Door naar Cabourg – Merville Franceville, heerlijke camping aan zee. Van hieruit verder Normandië in met de niet te vermijden geschiedenis van WO 2 die ons in Bayeux en Arromanche brachten. Doordat 6 juni (D-Day) nabij was, veel voertuigen en in militaire kleding uitgedoste mensen gezien die zich opmaakten voor de grote dag en viering met parade.
 
Door naar Mont Saint Michel. Door het voorseizoen nog goed te doen qua drukte! Blijft apart en mooi om te zien zo’n vesting/stad in zee en de mogelijkheid er omheen te lopen bij eb.

Door naar Bretagne. O.a Saint Malo. Ook een mooie historische stad. Dan vliegt de tijd alweer om en blijkt de eerste week alweer bijna om. Nog vele dorpjes bezocht en weer langzaam via de kust omhoog terug gereden met elke dag een kleine etappe.
Via Honfleur over de pont Normandië naar Etretat en daarna in Yport terecht gekomen en een mooie camping boven op de krijtrotsen met magnifiek uitzicht over zee. Een aanrader!

Via Boulongne sur mer en de Belgische kust nog een bezoek aan Brugge en Ieper gebracht en zo langzaamaan de Nederlandse grens weer opgezocht.
 
Een heerlijke ontspannen vakantie waarin we nooit heel ver hebben gereden en hoofdzakelijk campings hebben benut. Meer je eigen stukje en faciliteiten in de buurt en voor ons had dit de voorkeur boven de echte camperplaatsen.
Daarbij wel aangetekend dat we nog nooit zoveel campers hebben gezien in 2 weken tijd en dat Frankrijk hier zeer geschikt voor is en we nooit hebben hoeven zoeken naar mogelijkheden om de camper te kunnen parkeren.
Uiteraard vanaf de camping wel veel op de fiets gedaan. De e-bike’s die we hadden mee gehuurd waren uitstekend en het was dus ook bergop fluitend omhoog!
 
Algehele ervaring was top! Als je weleens met een verhuiswagentje en/of caravan hebt gereden is een camper geen probleem. De camera achterop maakt het allemaal nog net even gemakkelijker.  Bij aankomst stekker erin en gas opendraaien, stoeltjes naar buiten en klaar…. Omgekeerd ook bij vertrek weer snel klaar waardoor je optimaal en zonder stress van de rit en de volgende stop kan genieten! Gewoon rijden en zien waar je uitkomt is eigenlijk ook veel leuker!
 
Zeker voor herhaling vatbaar! Sybren en Dorine bedankt voor de service en tot ziens!
 
Groeten, Gido en Tanja
CAMPER REIS IN MEI
Zaterdag 6 mei

11.00 uur vertrokken richting Echtenach, Luxemburg. Eerst uiteraard de camper ingeladen, wat een ruimte zit daarin zeg! Ongelofelijk! Ben zo benieuwd hoe dit gaat bevallen! Gisteren Sybren gebeld om te vragen of we de camper eerder op konden halen en dat kon gelukkig. Vandaar dat we vroeg konden vertrekken. Het rijden ging voorspoedig en rond vier uur kwamen we aan bij Campingpark-Freibad, Minderer Strasse 18, D-54668 Echternacherbrück. Dit is een mooie camping in een Duits-Luxemburgs natuurpark, in de Zuid-Eifel. De camping is gelegen naast de rivier de Sauer, waar wij een mooie plaats konden bemachtigen vlak langs de rivier, top! De camping heeft alle faciliteiten, zwembad, bistro, nette douches en toiletten, kortom een prima start voor de vakantie! Het dorpje Echtenach is idyllisch! En de brasserie Aal is een aanrader! 

Maandag 8 mei
Na een prima nacht, goed geslapen het bed is echt tof, vertrekken we richting Innsbrück.
Camping gevonden op de campernavigatie van Sybren en we rijden Frankrijk in, Camping Communal au Rhin et 'à la Sauer, in Munchhausen. Schattige mensen, mooie camping maar niets te doen. Het dorp zelf is een spookstadje alles gesloten. Dus de camper in en op zoek naar een restaurant in Duitsland! Gelukt, lekker gegeten.

Woensdag 10 mei
Vroeg op, na ontbijt op weg naar Zell am See. Bestemming ingetikt, en onderweg zien we wel weer. Na ongeveer 300 kilometer camping opgezocht bij Ulm, Duitsland. Camping Donau-Lech, campingstrasse 1, Eggelstätte. Het is schattig klein aan een meertje, mooie toiletten, en douches. 300 meter van de camping is een Italiaans restaurant met huisgemaakte gerechten, fantastisch! Vooral het Dessert. Echt een aanrader!

Vrijdag 12 mei
Op naar Zell am See, Oostenrijk, na ontbijt en een steeds meer geroutineerde inpak van de camper zijn we klaar voor vertrek. De route word steeds mooier, prachtige natuur, we kijken onze ogen uit! Rond een uur of vier vinden we de camping Sportcamp Woferlglut, A-5671 Bruck An der Grossglocknerstrasse, Zell am See. We kijken onze ogen uit! Nog nooit op een camping een douchegebouw gezien die er uitziet als een Romeins badhuis, met gedimpt licht en muziek. Echt ongelofelijk mooi! Op de camping goed restaurant, wel aan de prijs, dat wel, daarentegen valt de staanplaats reuze mee! Wij betaalden €52,80 voor 2 nachten. Op de camping sta je tussen de bergen prachtig mooi! Alle faciliteiten zijn weer aanwezig en vooral als je reist met kleine kinderen is dit een aanrader! We hebben nog een ritje met de trein gemaakt richting Salzburg tussen de bergen door, aanrader! 

Zondag 14 mei
Rond 11 uur rijden we richting Gross-Glockner echt super mooi. De berg beklommen (kost trouwens wel €35) maar echt de moeite waard! Prachtige vergezichten, watervallen en sneeuw! En dat in mei! De berg af was wel een dingetje, steil hoor!

Dinsdag 16 mei
Om 7 uur uit de veren, en om 9 uur rijden we weg vanuit Reuttlingen waar we geslapen hebben voor €8 op een parkeerplaats bij het plaatselijke zwembad, stroom en water en chemisch toilet losplaats aanwezig. (Konden geen camping vinden ha ha!)
Omdat we gisteren 450 kilometer gereden hebben, (weer door een prachtige omgeving overigens!), besluiten we om weer naar Echtenach te rijden en daar drie nachten te blijven. We hebben zoveel gereden en zoveel gezien, dat het ook fijn is een paar dagen uit te rusten.

Vrijdag 19 mei
Weer richting Nederland, jammer hoor, qua camperen zijn wij verkocht, de vrijheid en het feit dat je je "eigen" huis bij je hebt is super. 
Thuis de boel uitgepakt, en camper schoongemaakt.

Zaterdag 20 mei
Om 10.00 camper ingeleverd bij Sybren, check was in orde en worden zeer correct behandeld. 
Tot volgend jaar!

Groetjes Sylvia Keijer en Peter Oostrom.
WAT EEN GENOT, ZO'N TWEEDE HUIS!
Na een rustige zaterdagmorgen rit naar Colmar kwamen we bij camping Indigo Colmar, een rustige terassencamping aan de Ill. Leuk om Colmar te bezoeken en er zijn mooie fietspaden in de omgeving. Wel oppassen met natte ondergrond, dan kan een zware camper makkelijk verzakken.

Heuvels
Hierna zijn we vertrokken naar Italië, we wilden richting Genua, maar dat was te ver in 1 x. Dus uitgekomen bij Garbagna onder Milaan (via Zwitserland gereden en heel veel geluk gehad bij de Gotthard). Piccolo Camping E. Maieu ook een terrassencamping bij een zeer gastvrije eigenaar. Keurig sanitair, en heel vriendelijk. In het dorp is niets te beleven, geen restaurant was open, maar gelukkig konden we wel bij de slager terecht. Fietsen is te doen, maar behoorlijke heuvels al.

Cinque Terre
We reden door naar Sestrie Levante. Daar vonden we een plekje op een typische hele drukke, maar gezellige Italiaanse camping, Fossa Lupara. Reserveren is daar heel moeilijk, ze willen dan een bankgarantie en de camping is eigenlijk constant VOL. Vroeg aankomen is de tip. Volgens de verhalen is dit blijkbaar DE camping als je de Cinque Terre wil bezoeken. Dat hebben we dan ook gedaan, maar wij vonden het ietwat tegenvallen. Een aantal van de 5 dorpen is niet te bewandelen, dit is al jaren zo. De Via D’Amore langs de kust is afgesloten, dus nog een TIP: ga niet naar het laatste dorp Rio Maggiore, maar begin in Levant en loop dan 1 of 2 dorpen verder. Je kunt namelijk altijd terug met de trein.

Superdeluxe
Het mooie weer hield op, dus zijn we doorgereden naar de Adriatische kust: Camping Village Numana Blu, met STIP de mooiste, meest complete camping. Heel groot, mooi zwembad, heel veel aan jonge kinderen gedacht. Leuk om langs het strand/boulevard te fietsen, sanitair bijna TE Luxe, echt nog niet eerder zo gezien. Als je van zee en strand houdt, is dit DE camping. maar ja.... wij wilden nog wat anders zien. Hierna via het stadje Fano (ook even bekijken!) naar San Marino gereden: Centro Vacanze San Marino. Ook een hele leuke terrassencamping met een mooi zwembad. Er werkt een Nederlandse dame bij de receptie, er is een heerlijk restaurant. Voor 2 euro p.p. retour reis je naar San Marino Stad, en die is echt de moeite waard.

Zwarte Woud
Het werd tijd om een beetje aan de terugreis te gaan denken, en we gingen weer door Zwitserland, naar het Zwarte Woud. We kwamen terecht op Camping Lug ins Land Erlebnis in Bad Bellingen/Bamlach. Grote camping, veel vaste plekken, ook een zwembad en een heerlijk restaurant. Bij deze camping hoort gratis openbaar vervoer in het Zwarte Woud, dus we zijn met de trein naar Freiburg geweest, goed te doen. Ook heerlijk gefietst en gewandeld, het is een mooie omgeving. Toen de laatste……………Camping Wolfsmühle in Lahnstein. Vlakbij Koblenz, grote camping langs de rivier de Lahn. We moeten eerlijk zijn: er loopt een hele drukke weg aan de overkant, en tja….. dat is wel een dingetje. Verder kun je er heerlijk fietsen alle kanten op, en heeft de camping ook een goed restaurant, PRIMA sanitair, kortom een fijne afsluiting. Hierna nog 3 uurtjes naar huis rijden en dan is het tijd om de camper weer in te leveren bij Sybren en Dorine.
Het was voor ons echt een genot om 3 weken te wonen in 'dit tweede huis'!

Bram en José de Berg
HET WAS GRANDIOOS! EEN DOE-VAKANTIE MET DE CAMPER.
Voor het eerst gingen we op stap met een camper. Naar Grenoble waar we de Oisans en de Vercors verkenden. De Gorges de la Bourne in de Vercors vormt een duizelingwekkend schouwspel. En hoewel het beschreven staat in de Michelin reisgids ‘met de camper door Frankrijk, werden de overhangende rotsen en nauwe passen mij te veel met de camper, We zijn daarom halverwege uitgebroken in zuidelijke richting naar de Drome en vonden een mooie camping bij het historische stadje Crest langs de rivier de Drome. 

Krachtbron
Langs de pittoreske rivier konden we een schitterende fietstocht maken. De fietsen konden we gemakkelijk meenemen achterop de camper. In de Oisans konden we de Alpe d’Huez en Les Deux-Alpes overigens prima berijden. Onze camper had een Fiat Ducato diesel motor, een kanjer van een krachtbron en nog zuinig ook (1 liter op 10 tot 13.7 km). Het uitzicht vanuit de cabine was prima en de stoelen zaten heerlijk.

Schilderachtig
We vervolgden onze reis via het Rhône dal naar de Ardeche rond Tournon. Vervolgens reden we naar Annecy via Lac du Bourget (Aix-les-Bains) en een schitterende fietstocht rond het meer was een topper. De Mont Blanc bij Chamonix was het volgende hoogtepunt. De nacht hebben we doorgebracht in de schilderachtige bergen en wel in Le Grand-Bornand. Via een rustige rit door Genève, op zaterdag, reden we door naar de Jura. Langs de Vogezen, de Elzas en de Eifel reden we terug naar huis. In de Elzas bezochten we het klein Venetië in Colmar, Turckheim, Kaysersberg en Molsheim. Op de foto staat de camper van Camperverhuur aan de Vecht bij de schitterende wijnvelden in de Elzas.

Grandioos
Tot onze verbazing hebben we in 20 dagen op 16 verschillende campings gestaan, maar elke dag was weer leuk om door te trekken. Meestal vertrokken we rond elf uur en vonden we rond vier uur een camping of camperplaats. Gemiddeld reden we 157 km per dag met een uitschieter naar 420 km. Kortom, het was grandioos. Een doe vakantie met de camper, want als we ‘s middags een plekje hadden gevonden gingen we vaak nog even wandelen. Toch trekt het tentje achter in onze eigen auto ook nog. Onder meer vanwege het onbekommerd rijden door de bergen en het parkeren in steden. Maar bij het terug brengen van de half-integraal camper liet Sybren mij een mooie Hymer buscamper zien met bescheidener afmetingen. Gelukkig hebben wij nog even de tijd om na te denken over onze volgende vakantie. Tot slot nog een tip: Laat bij het achteruit rijden altijd iemand helpen kijken. Eén keer niet gedaan en schade.
Joop en Ineke Vree
Foto: Joop Vree
EEN HEIKEL AVONTUUR
'Ons plan was om na het verlaten van de camping nog heel even langs te gaan bij het Kasteel van Reinhardstein', vertelt een van onze huurders na afloop van een zeer geslaagde vakantie. 'Dat was op 2 kilometer afstand en de dag ervoor regende het heel hard dus het was er nog niet van gekomen. Wij rijden er naar toe, beetje sluip door kruip door daar in de Belgische Ardennen en willen de camper in eerste instantie op de eerste parkeerplaats zetten. Maar er bleek nog een parkeerplaats iets verderop, het regende nog steeds een beetje en het kasteel was nog niet te zien Dus we dachten: even verderop kijken. Mijn vrouw reed, zij rijdt het tweede parkeerterrein op en ziet dat het alleen maar gras is. Drassig gras. Foute boel, denkt ze en ze probeert de camper te keren. Tevergeefs. De camper zit vast, muurvast. Wat nu?'

Hoe heb je dat opgelost, vraag ik benieuwd. 'Dat was nog een heel gedoe, om eerlijk te zijn. Er zat een klein bedrijfje verderop waar bouwvakkers bezig waren, dus we hebben de kinderen uit laten stappen en zijn daar naar toe gelopen. Onderweg kwamen we een Vlaming in een buscamper tegen die ons graag wilde helpen, maar geen sleepkabel bij zich had. Bij dat bedrijf had ook niemand een kabel, maar er kwam iemand mee en die heeft geprobeerd om de camper eruit te trekken. Zonder resultaat, we kwamen alleen maar verder in de modder te zitten. Dan merk je dat voorwielaandrijving toch wel lastig is. Maar de Vlaming kwam terug, hij wou ons heel graag helpen en raadde ons aan stenen van de weg te verzamelen en die onder de voorwielen te plaatsen. Sterker nog, om de wielen een beetje op te krikken zodat we de stenen er goed onder konden duwen. Zo gezegd, zo gedaan, de kinderen hielpen goed mee en ondertussen kwam er nog een auto met Nederlanders bij. Die wilden ook wel even komen helpen. Met een aantal volwassenen en een paar kinderen achter de camper hebben we het opnieuw geprobeerd en toen is het gelukt.... we waren uit de modder en konden weer verder rijden. We zijn nog wel naar het kasteel toegewandeld, helaas was dat nog niet open... Het was een heel avontuur, voor de kinderen het hoogtepunt van de vakantie!', aldus een opgeluchte vakantieganger.
Foto: Roeland Stoter
MET JONGE KINDEREN IN DE CAMPER? ZEKER!
‘Mama, wanneer gaan we weer op vakantie met de camper?’ krijg ik deze week te horen tijdens de lunch. Voor onze kinderen (2,5 en 4,5 jaar oud) staat het als een paal boven water: vakantie vieren doen we met de camper. Afgelopen najaar zijn we voor het eerst een aantal dagen onderweg geweest met een van de campers van Sybren en Dorine. Het is even wennen, een camper is toch een stuk groter dan onze gewone personenauto, maar al snel hebben we de smaak te pakken. De kinderen vermaken zich onderweg prima! De een zit voorin en kijkt zijn ogen uit, de ander zit achterin en doet een spelletje met papa of mama. Ondertussen schallen de vakantieliedjes van VOF de Kunst uit de speakers, we zingen luidkeels mee met ‘pizza met pindakaas’ en ‘Ik ga op vakantie en ik neem mee...’

Eenmaal aangekomen op een camping in de Belgische Ardennen merken we hoe handig het is om met jonge kinderen in een camper op stap te zijn: je zet de camper neer, draait de luifel uit en het is klaar. De jongens kunnen lekker spelen en wij genieten van een wijntje en het uitzicht. Voor het avondeten steken we de bbq aan, de jongens vinden het allemaal geweldig. 

Wat een verschil met vorig jaar in Kroatie: toen moesten we eerst de tent nog opzetten en duurde het zeker wel anderhalf uur voordat we neer konden ploffen. Want de tent stond wel binnen 15 minuten, maar dan moesten ook alle luchtbedden nog opgeblazen worden, slaapzakken uitgerold, het keukenhoekje ingericht, noem het allemaal maar op.

We hebben het goed gehad in de Belgische Ardennen en veel geleerd van die paar dagen. Inmiddels hebben we voor de zomervakantie de camper alvast geboekt, vanzelfsprekend weer bij Camperverhuur aan de Vecht. Benieuwd waar we dan terecht komen! De oudste heeft aangegeven dat-ie niet weer naar Belgie wil, maar ‘naar Duitsland ofzo'.
DE EERSTE KEER MET DE CAMPER OP PAD
Op 26 juli was het dan zover, we hebben de camper opgehaald bij Camperverhuur aan de Vecht, ingeruimd en hoppa, op vakantie! 
Het was voor ons de 1ste keer dat wij met een camper op vakantie gingen. Een hele ervaring! We zijn met de camper naar Duitsland, Oostenrijk en het Gardameer gereden. 
Het waren 3 heerlijke weken en als het ergens regende of het bleek niet de plek te zijn die we hadden gehoopt dan ... hup binnen 15 minuten was alles weer ingepakt en rijden maar.
Toch wel super handig je huis op wielen! Het is een groot verschil met op 1 plek vakantievieren, met een camper op pad biedt je echt zoveel meer. 
Na die drie heerlijke weken hebben we de camper weer netjes ingeleverd en hadden we een leuk gesprek met Sybren over hoe het allemaal bevallen was.
Het is ons goed bevallen, ook bijvoorbeeld door de prettige communicatie tussen Camperverhuur aan de Vecht en ons.
Mailtjes voordat we weggingen en de tijd die voor ons genomen werd bij het terugbrengen van de camper, het was echt top!
Wij gaan zeker nog een keer een camper huren bij Camperverhuur aan de Vecht!
Nancy
REIS DOOR DENEMARKEN, ZUID-NOORWEGEN EN LANGS DE ZWEEDSE KUST
Met een grote luxe uitgeruste integraalcamper, onze 3 fietsen achterop en een grote glimlach begonnen wij ons eerste camperavontuur vanuit Weesp naar onze eerste bestemming in Denemarken.
Na een bezoek aan het mooie oude stadje Ribe en Legoland reden we kilometers lang tussen glooiende korenvelden met zon! Het leek wel Toscane maar dan zonder cipressen.

In het noorden van Denemarken bij Hirtshals namen we de boot (Colorline en van te voren gereserveerd) naar Kristiansand in Noorwegen en vervolgden we onze reis langs de kust richting Stavanger. Daar vandaan reden we via de E134 naar Odda waar we de dubbele watervallen (Voringfoss) hebben bewonderd. Bij Eidfjord bij het natuurgebied Hardangervidda, overnachtten we op camping Saebo tussen de gigantische rotsformaties.

Via de route 7 boven de boomgrens richting Oslo en daar de grens over naar Zweden. Bij leuk vissersdorpje Strömstad op camping beland. Route langs de kust van Zweden en via de beroemde brug Kopenhagen binnengereden. Overnachting op Bellahøj Camping aan de rand van Kopenhagen. Met onze fietsen stonden we binnen 10 minuten in het oude centrum! Absolute aanrader, Kopenhagen met de fiets!

Hierna naar het eiland Møn gereden en overnacht aan de kade van de vissershaven Klintholm havn. Volgende dag in de buurt van de prachtige enorme witte krijtrotsen "Møns Klint" gewandeld.

Via bootovertocht van Rødbyhavn naar Puttgarden en terug naar Weesp!
Het was een prachtige reis met 3 verschillende landen en landschappen en slechts 2 regenmiddagen! 

Groeten, 
Frits, Vince & Nathalie
CAMPER VAKANTIE MET DE KINDEREN
Vrijdag 12 augustus
We doen het dit jaar eens anders qua zomervakantie: geen all inclusive resorts, geen gehuurde villa’s of bungalows, geen pittoreske hotelletjes. Nee! Wij gaan kamperen! En wel met een camper. Begin dit jaar kwamen we op dit leuke idee. Bastiaan ging rondkijken wat de mogelijkheden waren vergeleken met onze wensen en we kwamen uit bij Camperverhuur aan de Vecht in Weesp. Een enorm bakbeest op wielen met twee tweepersoonsbedden, een eethoekje, een badkamertje/wc en een keukentje. Ja, die willen we wel! Wat een avontuur weer!

Om 20.30 uur kunnen we ‘onze’ camper ophalen in Weesp. De camper staat ons al op te wachten. Wat is hij toch mooi. En oh ja, groot!  Er zijn nog meer mensen die een camper komen ophalen. We moeten even wachten en dan komt Sybren, de eigenaar van het verhuurbedrijf, ons uitleggen hoe alles in de camper werkt. En daar moeten we ons best wel even op concentreren. Als alles is uitgelegd, zetten we de meiden in de gordels op de achterbank. Sybren en zijn vrouw wensen ons een fijne vakantie. We kunnen! Ik rijd. OMG wat een bakbeest is dit! Twee en halve meter breed, bijne drie meter hoog en zeven meter lang. Het lijkt wel een stadsbus! Ik vind het eerlijk gezegd wel eng. De weg lijkt veel te smal, maar dat is natuurlijk niet zo. Ik ben gewend aan een Peugeot 107 en dit is drie keer zo breed, dat is gewoon even wennen... 

Zaterdag 13 augustus
We staan op tijd op, want de camper moet eerst nog helemaal ingeladen worden voordat we kunnen gaan. En daar gaat wel wat tijd in zitten. In het achterste slaapkamertje hangen allemaal kleine kastjes boven het bed. Daar gaan alle kleren in. En wat spelletjes en beddengoed. In de kast tegenover de wc kan ook kleding ophangen worden en daar leg ik ook de hand- en theedoeken in. Dan zijn er nog kastjes boven de eethoek. Daar doen we eten en drinken in. En ook in het koelkastje natuurlijk en in het bovenste keukenkastje. Zo, bijna klaar. Luiers: check! Ook belangrijk. 
Een klein uurtje later is het zover. Alles zit erin. En wat we vergeten zijn, kopen we onderweg wel. We gaan! Op weg naar Luxemburg!
Tegen het einde van de middag komen we aan op de eerste camping. We hebben wel een aantal stops gemaakt en het rijdt toch langzamer dan met een gewone auto, dus we hebben er wel een aantal uren over gedaan. Maar het rijden zelf is natuurlijk ook onderdeel van de vakantie. Dus dat is alleen maar leuk! Voordat we de camping op rijden, stoppen we bij een grote supermarkt om wat eten en andere spullen te kopen. We moeten zorgen dat we alles hebben, want als we eenmaal staan, kunnen we niet even makkelijk naar een winkel rijden natuurlijk.
Het is mooi hier op de camping! Het zonnetje schijnt en gelijk bij de ingang zitten een groot zwembad, een speeltuin en een resaurant. Daar gaan we zometeen mooi even lekker zitten op het terras, maar eerst ons plekje zoeken. Het zal wel bijzonder zijn dat er een vrouw achter het stuur zit, want onderweg naar onze plek worden we zowat met open mond aangestaard door onze medevakantiegangers. Of ze vinden de camper gewoon heel mooi, kan ook. Of allebei. 
Zo, die staat! Bas sluit de elektriciteit aan op 220V, dan doet de koelkast het ook beter. We hebben een mooie plek, vlakbij een klimbos speciaal voor kinderen.  Even later lopen we naar het terras van het restaurant. De eerste avond gaan we niet koken hoor. 

Zondag 14 augustus
Onze eerste nacht in de camper was leuk en knus. De meisjes hebben best goed geslapen. 
We hebben een broodje gehaald bij de bakker en die eten we lekker buiten op. Ook smeer ik gelijk wat broodjes voor vanmiddag, bij het zwembad. Eerst naar het klimbos. De meisjes klauteren als volleerde acrobaten van boomstam naar boomstam over de kleine riviertjes.
Het is druk bij het zwembad! Omdat het zulk mooi weer is natuurlijk. Aan het einde van de middag is er een watergevecht georganiseerd. Lone heeft haar Supersoaker gevuld en gaat de strijd aan. De anderen hebben flessen water, dus Lone spuit iedereen omver! Als het watergevecht is afgelopen, speelt Lone nog een tijdje in de speeltuin naast het zwembad. Dan gaan we naar de camper. Lone is zo moe geworden, dat ze op het picknickkleed bij de camper in slaap dommelt. Heerlijk.
Vanavond hebben we pizza gehaald. Uhh nee, weer niet koken dus.

Maandag 15 augustus
Vandaag vertrekken we alweer van deze leuke camping. Als we de luifel weer hebben ingeklapt, de elektriciteit losgekoppeld, de stoelen in het ‘schuurtje’ hebben gezet, de fietsen hebben vastgezet, alle kastjes op slot hebben gedaan en de dames in de riemen hebben gezet, zijn we klaar voor vertrek. Bastiaan kijkt of ik nergens tegenaan rijd. Het gaat goed. Hij stapt ook in.
De rit naar Gérard Mer gaat wederom prima.
Voordat we de camping op rijden, doen we weer even boodschappen bij een grote supermarkt. Deze camping is wat kleiner, maar zeker ok! Onze plek is mooi, een paar meter van het meer. Omdat de grond een beetje drassig is, staan we niet helemaal waterpas. We worden er op gewezen door een van de gasten. Niet slim dat wij onervaren kampeerders dat zelf niet hebben gezien, want we hebben net de luifel uitgeklapt en de stoelen en tafel buiten gezet. Nu moet alles toch weer aan de kant, want we staan echt te scheef nu. Dan word je binnen helemaal duizelig. Dus hup, motor weer aan en een oprijblok onder het rechter voorwiel. Nu staan we goed. Het uitzicht over het meer is echt prachtig.
Rond zessen wandelen we een stukje de omgeving in. Het is hier prachtig. Langs het meer staat een klein snackhutje met mensen die geen woord Engels spreken. Met handen en voeten bestellen we wat te eten. Het ziet er goed uit. We zoeken een picknicktafel uit langs het meer en genieten van het eten en de omgeving. 

Donderdag 18 augustus
We vertrekken op tijd. We moeten nog boodschappen doen en het is wel zo’n vijf a zes uur rijden naar Annecy. En voor het weer hoeven we hier sowieso niet te blijven. Het regent. We besluiten de Peage te nemen in plaats van de route binnendoor. Dat gaat gelukkig redelijk vlot. Alleen als we eenmaal Annecy binnenrijden, begint er een file die pas ophoudt aan de andere kant van de stad. Waar wij moeten zijn zeg maar. Er is hier maar 1 weg ofzo lijkt wel. Dus hier verliezen we wat tijd, maar we hebben wel een prachtig uitzicht over het meer van Annecy. Wauw zeg! 
Onze camping ligt niet aan het meer, maar iets meer de bergen in. De laatste bocht omhoog is heel scherp! Ik knijp ‘m met die enorme wagen! Op de camping is een mevrouw die ons naar onze plaats begeleidt. Het is krapjes hier, en hutje mutje! Maar het ziet er gezellig uit. Net als op camping 1, krijgen we weer veel verbaasde blikken als we komen aanrijden. Als iets minder onervaren kampeerders, leggen we het oprijblok gelijk onder het wiel. Het campertje staat meteen waterpas.
Wij hebben wederom geen zin om te koken, dus we begeven ons naar het restaurant aan het begin van de camping. Gezellig hier hoor! Veel kinderen, een zwembad met vijf glijbanen. Wij gaan ons hier de komende dagen wel vermaken.

Zondag 21 augustus
We hadden een heerlijke middag in het zwembad! Deze avond gaan we kaasfonduen in het restaurant. We hadden andere mensen dit zien doen van de week en dat leek ons ook wel wat. Er komt straks een magische tovenaar hebben we gelezen. Die willen we niet missen natuurlijk! Na het eten lopen we naar het kids animatie deel van de camping. Er staat een man met een dikke buik allerlei goocheltrucjes te doen met zwarte hoeden en knuffelkonijntjes. Alle kindjes zijn er erg van onder de indruk. Hoe kan dat konijntje nou ineens weg zijn? Heel schattig. Het is al best laat als de show is afgelopen. Lekker slapen dus! Als de kinderen in diepe rust zijn, nemen Bas en ik nog een slaapmutsje onder de luifel.

Dinsdag 23 augustus
Na het ontbijt gaan we op weg naar onze volgende bestemming: Le Lac des Settons. Het is weer een mooie zonnige dag. Net als op de heenweg, is er weer file in het dorp. Daarom stoppen we bij een benzinepomp. Als we klaar zijn met tanken, stoppen we nog even boven een put. Er zit aardig wat vies afwaswater in de tank, dat kan er hier mooi even uitlopen. 
We kunnen weer! Zodra we het dorp uit rijden, is de file gelijk voorbij. De reis verloopt voorspoedig, door veel tunnels onder de bergen. Aan het einde van de middag komen we via allerlei kronkelweggetjes aan bij onze laatste bestemming: Settons. Hier gaan we de laatste dagen van de vakantie doorbrengen.
Het ziet er wederom prachtig uit hier. De ruime camping ligt pal aan het meer. We mogen op een groot grasveld staan met de camper, lekker ruim! Er staat nog niemand nu. We kiezen de mooiste plek uit.
Wij lopen even naar het meertje. De zon is nu weg omdat er hoge bomen langs het meer staan. Eens kijken hoe lang we er plezier van kunnen hebben morgen. Nu eerst een biertje en dan maak ik spaghetti.

Donderdag 25 augustus
Vandaag is de laatste echte dag, want morgen gaan we alweer op weg naar huis. Na het ontbijt maak ik alvast broodjes tonijn en broodjes pindakaas voor de lunch. Daarna gaan we meteen naar het meer. Het is een heerlijke laatste dag; in de schaduw onder een boom een boekje lezen, wandeling naar een watervalletje, een waterfiets huren. 
Als we terug bij de camper zijn, komt een oud buurmannetje naar Bas toe gelopen. Hij nodigt hem uit voor een potje jeux de boulle. Bas bedankt vriendelijk. We gaan de vakantie namelijk in stijl afsluiten met een diner aan het mooie meer bij het restaurant verder op. Nog even genieten nu het nog kan.

Vrijdag 26 augustus
Na het ontbijt zetten we de fietsen vast, doen de tafel en stoeltjes in het schuurtje, draaien de luifel weer naar binnen, zetten alle kastjes op slot, maken de elektriciteit los en zetten de meiden vast op de bank. Ruim 750 kilometer hebben we voor de boeg vandaag. So let’s go! We zwaaien de buren uit en vertrekken van de mooie camping. Weer over de kronkelweggetjes op weg naar de snelweg. 
Tegen de avond bereiken we ons huis. We laden de camper uit. Wat een spullen hebben we mee zeg, niet normaal! En veel was! Tegen negenen zijn we er klaar mee. Morgenochtend de rest. Om tien uur moeten we onze vriend weer inleveren bij de verhuurder.

Zaterdag 27 augustus
Dat was een lekker nachtje in ons eigen bed, toch ook wel weer fijn. We gaan er op tijd uit om de laatste spullen uit de camper te halen en om de boel schoon te maken en te stofzuigen. Dan begint de laatste rit naar Weesp. Jammer. In Weesp wordt de camper nog gecontroleerd door Dorine. Alles is ok. We nemen afscheid van ons huisje op wielen. Onze eigen auto wordt voorgereden. We schudden iedereen de hand en dan gaan we.
De vakantie is nu echt ten einde. Snif! Het was weer helemaal top! Wat hebben we genoten en wat een avontuur! Voor herhaling vatbaar! Een camper huren is zeker een aanrader. 
Dank jullie wel voor de mooie herinnering!